Kepçe Kulak Ameliyatı (Otoplasti) Nedir?

Kepçe Kulak Ameliyatı (Otoplasti) Nedir?

Otoplasti olarak adlandırılan kepçe kulak ameliyatı, kulak yapıları normal boyut ve açılardan farklı olan hastalar üzerinde uygulanır.

Yenidoğan döneminde ilk 6 hafta içerisinde cerrahi olmayan metodlar uygulanabilse de, bu süre sonrasında kulak formunun normal hale getirilmesi yalnızca cerrahi müdahalelerle mümkündür.

 

Cerrahi müdahaleler, hastanın yaş grubuna ve fiziksel özelliklerine göre değişiklik gösterebilir. Otoplasti ameliyatlarında küçük yaştaki hastalar için genel anestezi tercih edilirken yetişkin ve orta yaş grubundaki hastalar için genellikle lokal anestezi uygulanır. Kıkırdaklara dikişler atılarak şekil verilmesi, şekil verici zayıflatmalar ve fazla kıkırdak dokusunun alınması, otoplastide sıkça uygulanan metodlar arasında yer alır. Küçük yaştaki hastalar için başarılı sonuçlar sunan dikiş metodu, sıkça tercih edilir. İlerleyen yaşlarda ise hastanın fiziksel durumu ve deformitenin özelliklerine göre diğer yöntemler uygulanabilir.

 

Otoplasti, düşük risk grubunda yer alan bir ameliyattır. Bu sebeple tüm yaş gruplarında uygun bir şekilde tercih edilebilir. Operasyon sonrasında hastaların en sık karşılaştığı sorunlar ise ağrılı süreç ve enfeksiyondur. Otoplasti sonrasındaki ağrılar ciddi boyutlarda olmamakla beraber ağrı kesiciler yardımıyla giderilebilir. Enfeksiyon riskleri de bandajlara ve operasyon alanına dikkat edilmesiyle güvenli bir şekilde atlatılabilir.

 

Kepçe Kulak Görünümü Neden Olur?

 

Kepçek kulak olarak belirtilen kulak deformitesi, “Antiheliks” adı verilen kulak kepçesi içindeki kıvrımın tam oluşmamasından ve iç kulak kepçesindeki “Kavun Konka” bölümünü oluşturan Konkal kıkırdağın fazla gelişmesinden kaynaklanabilir. Deformitenin kaynağı her iki sorundan kaynaklanabileceği gibi, iki semptomun da bir arada görüldüğü vakalarla karşılaşılabilir.

 

Yetişkin bir insanın kulak kepçesi; 5,5-6,5 cm boyunda ve 3,5-4 cm enindedir. Yan profilde üst uç, alt uca göre 15-30 derece açıyla içe dönük, kulak ile kafa arasında 20-25 derece açı vardır. Standart anatomik ölçülere sahip olmayan kulaklar, kepçe kulak deformitesi altında incelenir. Ayrıca deformitenin her iki kulakta da farklı değerlerde gözlemlenebileceği unutulmamalıdır. Standart anatomik değerler, en ideal ve orantılı sonuç için yol göstericidir.

 

Kepçe Kulak Ameliyatı Ne Zaman Yapılır?

 

Yenidoğan döneminin ilk 6 haftasına kadar tespit edilen deformitelere bandaj ve kalıp tedavisiyle müdahale edilebilir. Cerrahi olmayan bu yöntemde amaç, kulak gelişiminin standart değerlerde sürdürülmesinin desteklenmesidir. 6 haftalık süreç sonrasında başarı şansı son derece düşen bu yöntemler, yerini cerrahi müdahale seçeneğine bırakır.

 

Operasyon seçenekleri düşünülmeden önce, kulak gelişiminin tamamlanıp tamamlanmadığı da göz önünde bulundurulmalıdır. Kulak kepçesi gelişimini 10 yaşa kadar sürdürse de gelişim 4-5 yaşlarında büyük ölçüde tamamlanır. Kulak kepçesindeki deformasyon, hastaların hayatını olumsuz yönde etkilediği için operasyonun en çok tercih edildiği dönem okul yıllarıdır. Sosyal hayatlarında deformasyon kaynaklı olumsuzluklarla karşılaşan diğer yaş gruplarındaki insanlar da otoplasti ameliyatına yönelebilir.

diğer blog yazılarıBlog

Plastik ve estetik cerrahide, kendinizi tanımanız ve isteklerinizin farkında olmanız önemlidir.
Bu alanda ihtiyacınız olan bütün bilgilere ulaşmak için blog yazılarımızdan faydalanabilirsiniz.

Burun Estetiği Ameliyatı Nedir?
Burun Estetiği Ameliyatı Nedir?

Burun estetiği (rinoplasti), burunda doğuştan gelen veya darbe sonucu sonradan oluşan deformiteleri gidermek amacıyla uygulanan cerrahi operasyonlardır.

Detaylar
Sıvı Yüz Germe: Ameliyatsız Yüz Yenileme Yöntemi
Sıvı Yüz Germe: Ameliyatsız Yüz Yenileme Yöntemi

Yaşlanmayla birlikte cilt elastikiyetini kaybeder, bu da ince çizgiler ve kırışıklıkların ortaya çıkmasına neden olur. Özellikle yanaklar ve çene bölgesinde meydana gelen hacim kaybı, yüzde sarkmalar ve yorgun bir görünüm oluşturur.

Detaylar
Eksozom Tedavisi: Hücresel İletişimle Gelen Güzellik
Eksozom Tedavisi: Hücresel İletişimle Gelen Güzellik

Günümüz estetik dünyası, kök hücre ve biyoteknoloji alanında sağlanan ilerlemelerle önemli bir dönüşüm yaşıyor. Eksozom tedavisi, bu değişimin merkezinde yer alan ve cilt ile saç sağlığına yeni bir yaklaşım getiren bir yöntemdir.

Detaylar
Yasemin İmamoğlu Whatsapp

Online Ön Randevu